5.10.14

Makové rezy s makovou plnkou

Toto sú totálne makové rezy pre makoholikov, akým je moja najstaršia dcéra. Makový korpus bez múky v spojení s makovou plnkou je skutočne fantastický. Inšpirovala som sa receptom "maková torta" Tiny Pšenčík - Redenkovičovej. Tinka s týmto receptom vyhrala kategóriu torty v televíznej kulinárskej súťaži plným právom, lebo jej recept je jednoducho vynikajúci. Môžete piecť v okrúhlej forme makovú tortu, alebo ako ja, na menšom plechu makové rezy.


Suroviny

Korpus:
12ks žĺtok vaječný
14ks bielok vaječný
280g mak mletý
280g cukor mletý (práškový)

Plnka:
200g cukor mletý (práškový)
200g maslo
2ks žĺtok vaječný
2PL rum
350ml mlieko
300g mak mletý


12 žĺtkov s cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme mletý mak a vymiešame. Zo 14 bielkov ušľaháme tuhý sneh. Opatrne, postupne ho vmiešame do makovo-žĺtkovej zmesi.


Cesto rozdeľte do dvoch tortových guľatých foriem (v prípade rezov na jeden hlbší menší plech). Ak vám nevadí múka, formy vymažte a vysypte múkou. Celiatikom odporúčam formu vystlať pomaslovaným papierom na pečenie.Vložte do rúry a pečte na 160 stupňov asi 40 minút.

Po upečení každý korpus prerežte na dve polovice. Dostanete 4 rovnaké okrúhle pláty, ktoré následne naplníte plnkou. Ak pečiete na plechu ako ja, korpus rozdeľte len na polovicu a naplňte.


Krém: Mak s mliekom povarte do zhustnutia a nechajte vychladnúť. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny. Ja som ich šľahala pre istotu nad parou. Do vychladnutých žĺtkov vmiešajte maslo a vyšľahajte znovu do peny. Pridajte vychladnutý uvarený mak a rum (pre deti rumovú arómu). Poriadne vyšľahajte lahodný krém.


Týmto makovým krémom natrite jednotlivé tortové korpusy. Časť plnky si nechajte na horný korpus a okraje torty. Ak robíte makové rezy, plnku rozdeľte na dve polovice, jednu dajte do stredu a druhú na vrch rezov.



Makové rezy nechajte do druhého dňa v chladničke a potom nakrájajte túto šťavnatú makovú delikatesu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára