5.10.14

Osie hniezda

Cesto:
150 g rozpusteného masla,
1 šálka plnotučného mlieka,
4 žĺtka,
1/2 PL sušeného droždia,
štipka soli,
4-5 šálky polohrubej múky.

Náplň:
250 g kr. cukru, 
250 g rozpusteného masla.
(plnku si môžete zvoliť ľubovoľnú, podľa svojej chute - makovú, škoricovú, tvarohovú, s hrozienkami, kakaovú,...)

POSTUP:
Najskôr si pripravíme z mlieka, rozpusteného masla a sušeného droždia kvások. Mlieko zohrejeme, pridáme doň sušené droždie a zelejeme rozpusteným maslom a necháme na teplom mieste podkysnúť. Múku, štipku soli a žĺtka zmiešame, pridáme vykvasený kvások a poriadne prepracujeme. Dostaneme hladké cesto, ktoré si rozdelíme guličky a necháme si vykysnúť približne 30 minút.

Každú už vykysnutú guličku si rozvaľkáme na tenký plát.

Rozvaľkaný plát cesta si natrieme rozpusteným maslom zmiešaným s cukrom.

Zrolujeme si do rolky.


Z rolky si režeme kúsky v šírke približne 2,5 až 3 cm.


Každý odrezaný kúsok si opatrne pritlačime buď prstami alebo polievkovou lyžicou.

Pritlačená strana bude dole.


Kúsky si necháme na papierom vystlanom plechu a necháme aspon 15 minút podkysnúť. Keď vidíme, že nám osie hniezda vykysli, dáme do vopred vyhriatej rúry piecť na 160-170 stupňov približne 20-25 minút. Po upečení vyberieme, necháme vyhladnúť a posypeme práškovým cukrom cez sitko.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára