5.10.14

Karamelový veterník na plech

POTREBNÉ PRÍSADY
750ml vody
23dkg masla
23dkg hladké múky
štipka soli
8-9 vajec

Náplň:
750ml mlieka
2 karamelové pudingy
práškový cukor
1 maslo

Karamelová poleva:
1 šľahačka
cukor
stužovač šľahačky

POSTUP PRÍPRAVY
Vodu rozohrejeme s maslom a soľou, potom pridáme múku a za stáleho miešania varíme na miernom ohni tak dlho, až sa cesto nelepí na varešku ani na hrniec (trvá to asi 4 minúty). Do vychladnutej hmoty zašľaháme po jednom vajcia, každé riadne vymiešame a až potom dáme ďalšie.
Vymastíme dva plechy tukom a na každý nanesieme polovicu cesta. Dáme piecť do predohriatej trúby na 200°C. Prvých 15 minút trúbu vôbec neotvárame, bubliny by spľasli. Pečieme asi 30-40 minút. Nebojte sa, hneď tak sa nespáli. Je však potrebné, aby povrch bol na dotyk chumkavejší, pretože ako chladne, trochu zmäkne.

Náplň: 
Uvaríme 2 karamelové pudingy v 750ml mlieka a necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme 1 maslo s 2 lyžicami práškového cukru a postupne pridávame uvarený, vychladnutý puding. Dosladíme podľa chuti.

Na prvý plát nanesieme karamelovú náplň a na to dáme vyšľahanú jednu šľahačku s cukrom a stužovačom. Priklopíme druhý plát a navrch polejeme karamelovou polevou.

Karamelová poleva:
250g cukru
250ml smotany na šľahanie
Cukor nasypte do hrnca a nechajte ho roztaviť. Keď cukor skaramelizuje, prilejte do nej horúcu smotanu. Buďte opatrní, vykypí to! Varte, pokiaľ sa karamel úplne nerozpustí (keď to bude dosť husté, prilejte ešte trochu horúcej smotany). Hneď nalejte na veterník a dajte chladiť do druhého dňa. Pokiaľ sa vám to nepodarí, spojte ju s vyšľahanou smotanou.


Alebo ďalší variant je fondán.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára