7.2.16

Pizza cesto


Zloženie:
330 ml teplej vody 40-45 stupňov
18g soli (1 PL)
22g kryštálový cukor (1PL trošku kopcom)
330 g hladká múka
275g polohrubá múka
55 ml olej
1/2 suché droždie (stačila by aj štvrťka)

Postup:
Z uvedených ingrediencií vypracujeme cesto. Aby lepšie vykyslo, tak droždie zmiešame najprv s cukrom, pridáme 1 PL (z odmeraného množstva) hladkej múky. Potom primiešame ostatné ingrediencie. Ak máme domácu pekárničku, tak tie majú program KYSNUTÉ CESTO. Stačí to tam nahádzať všetko a pekárnička cesto vypracuje. Inak musíte ručne.

Po vypracovaní cesta (ručne) ho necháme kysnúť prikryté na teplejšom mieste. Ak ho robíme v pekárničke, už nám ho dá vykysnuté.

Dostaneme tak niečo vyše kila cesta (1036g)
Ak chceme tenšie chrumkavejšie cesto, rozdelíme ho na 4 kusy, ale ak máme radi aj trošku hrubšie - no mäkučké, stačí na 3 kusy. Ak máme radi úplne tenučké cesto, tak namiesto 330ml teplej vody, odporúčam dať 350 ml teplej vody. Cesto bude mäkšie.

Takto pripravené bochníky potrieme olejom a samostatne zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky - na druhý deň je najlepšie. Po 2-3 hodinách v chladničke ho odporúčam vybrať, premiesiť, aby sme odstránili vzduch (ono zase začne kysnúť) a potom už vydrží aj dva dni v chladničke.

Toto cesto je vynikajúce aj na GRISSINY, alebo pizza-slimáčiky či pizza-koláčiky. Ak robíme pizzaslimáčiky, či pizzakoláčiky, tak ho pred samotným pečením treba nechať ešte aspoň 25-30 minút podkysnúť. Tým myslím, že si pripravte koláčiky (slimáčiky), dajte na plech a tam ešte nechajte 30 minút podkysnúť. Budú neskutočne mäkučké a nadýchané.

Ak chcete, aby bolo aj lesklé, ako na obrázku, tak ho minútu pred dokončením potrite vyšľahaným vajíčkom.

Pizza sa pečie pri maximálnej teplote. V pizza-peci je od 300 do 400 stupňov, ale postačí aj dobre vyhriata domáca rúra (250°C)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára