Suroviny:
4 rožky alebo žemle
3 vajcia
3 dl mlieko
90 g maslo
180 g múka polohrubá
1 kypriaci prašok do pečiva
soľ
tuk na vymastenie
múka na vysypanie
Postup prípravy:
1.
Ešte pred samotnou výrobou si pripravíme čajové hrnčeky, ktoré vymastíme masťou, alebo iným tukom a vysypeme múkou - hrubou, polohrubou - ja som použila detskú krupicu, lebo som múku minula...... Hrnčekov si pripravte na toto množstvo radšej 6 kusov.
2.
Žemle, alebo rožky pokrájame na kostičky a zalejeme rozpusteným maslom. V mlieku rozhabarkujeme žĺtky, osolíme a nalejeme na žemle a necháme chvíľu postáť. Za tú chvíľu si môžeme vyšľahať tuhý sneh, ktorý zatiaľ odložíme. K žemliam pridáme múku a kypriaci prášok, premiešame a zľahka vmiešame odložený tuhý sneh z bielkov. Zmes musí byť vláčna. Veľkou lyžicou plníme hrnčeky len mierne nad polovicu. Vložíme do kastróla, alebo hrnca v ktorom začína vrieť voda, pozor, radšej naliať menej vody a potom pridať rýchlovarnou kanvicou. Voda má siahať cca na trištvrte čajového hrnčeka, nie viacej, lebo by prskala do hrnčekov.......
3.
Knedle varíme 40 - 45 min. na stíšenom plameni - prikryté. Skúsime špajdlou a ak je - vytiahneme hrnčeky z vody von. Ja mám na to vyťahovátko na zaváraniny. Ale robila som to aj utierkou, alebo rukavicou na hrnce. Ak sme dobre vymastili a vysypali hrnček tak idú knedle vyklopiť - ak nie pomôžeme si nožíkom. Jemne obkrojíme okolo hrnčeka a vyklopíme. Po vyklopení knedličku potieram tukom a môžeme krájať.
4.
Tak a toto je to úžasné vyťahovátko na horúce poháre, hrnčeky.......
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára